Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Wat is psychosomatische fysiotherapie? - VuurtorenHet begrip psychosomatisch is een samenvoegsel van twee Griekse woorden: 'psycho' en 'soma'.

Met 'psycho' wordt de psyche bedoeld, ook wel de geest of alles wat met het mentale te maken heeft, zoals gedachten, emoties, sociale invloeden en gedrag.

'Soma' betekent niks anders dan 'lichaam' in het Grieks.

Wanneer iets 'psychosomatisch' wordt genoemd, gaat het dus over de relatie tussen de psyche en het lichaam.

De psyche en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu, bij iedereen. De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich vanuit de fysiotherapie gespecialiseerd in deze relatie tussen psyche en lichaam.

Fysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie

Fysiotherapie is de basis van de psychosomatisch fysiotherapeut. Het is voornamelijk gericht op het verbeteren van het dagelijks bewegen. In de praktijk is het vooral gericht op het lichaam.

Lichamelijke aspecten van gezondheid:

Als mensen zich aanmelden met lichamelijke klachten kijkt de fysiotherapeut naar het functioneren van spieren, pezen, botten en gewrichten en de aansturing daarvan via zenuwen.

Via oefeningen kan er getraind worden voor sterkere spieren, pezen en botten of een betere aansturing van de zenuwen. Hij of zij kan  u helpen om gewrichten weer los te maken met mobilisatie technieken. Door onder andere klassieke- of Triggerpointmassage en Myofasciale release technieken kan spierspanning of pijn verminderd worden. Met houdingsadviezen kunt u geholpen worden om een verbeterde belastbaarheid van uw lichaam te krijgen.

Psychische aspecten van gezondheid:

Omdat er zo’n nauwe relatie is tussen lichaam en psyche is het ook niet vreemd dat zowel het dagelijks bewegen als de status van al die lichaamsstructuren ook wordt beïnvloed door de psyche.

De gezondheid wordt sterk bepaald door de balans tussen stress en rust, inspanning en herstel, de balans in emoties, de manier van omgaan met problemen, gevoeligheid, stemming, enzovoort.

Als psychosomatisch fysiotherapeut besteed ik aandacht aan zowel de lichamelijke als de psychische, sociale en gedragsmatige kanten van gezondheid. Daarbij is er speciale aandacht voor de wisselwerking tussen de psyche en het functioneren van het lichaam op gebied van beweging: beide aspecten worden meegenomen in de behandelingen.

Behandelingen:

Door de lichaamsgerichte benadering en goede uitleg zijn de behandelingen praktisch en concreet.