Triggerpoint Therapie

Triggerpoint TherapieWat zijn triggerpoints?

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Het zijn lokale verkrampingen van een aantal spierdeeltjes in een spier. Door deze verkramping ontstaat er een verdikking waarin een slecht doorbloeding zorgt voor ophopping van afvalstoffen. Deze afvalstoffen gaan vervolgens verkleven, waardoor een hard bobbeltje in de spier ontstaat. Door de triggerpoints komt de rest van de  spier ook onder spanning te staan1.
Van buitenaf zijn de spierknopen en gespannen spierstrengen voelbaar. Wanneer u druk op een spierknoop geeft, dan ontstaat er vaak uitstralende pijn en soms zelfs tinteling naar een ander gebied in het lichaam. Zo kan druk op een spierknoop op de schouder uitstralende hoofdpijn veroorzaken.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan door overbelasting van de spier. Dit kan door te lang of te zwaar aanspannen van de spieren, door een trauma, ongeluk of door stress ontstaan.   

Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?

Vanuit de triggerpoints zelf kan afgeleide pijn ontstaan, zoals hoofdpijn vanuit de nek of beenpijn vanuit de rug en bilspier.
De door de triggerpoints ontstane strengvorminge spierspanning geeft een heleboel reacties, zoals:

  • Een pijnlijke stijfheid of zelf spierkrampen. uitstralende pijn been
  • Aanhechtingspijn door te hard trekken van de spier aan de botten (zoals tenniselleboog)
  • Uitstralende pijn en tintelingen door (milde) inklemming van zenuwen en bloedvaten (zoals bij RSI of SPIT).

Wat is Triggerpointtherapie?

Behandeling van triggerpoints voer ik op zeer effectieve manier uit door een speciale massage techniek (triggerpoint massage volgens methode Clair Davies2). Vaak ondervind men meteen verlichting. De meeste klachten verminderen in 3 tot 10 dagen, voor chronische klachten is een langere duur van massage nodig.1

Wanneer er teveel triggerpoints zijn om telkens uit te masseren of wanneer stress of een te actief leven ervoor zorgt dat de triggerpoints blijven, dan zijn speciale ontspanningsoefeningen een goede mogelijkheid om de triggerpoints te genezen.

Waarom triggerpointstherapie bij psychosomatische fysiotherapie?spierspanningshoofdpijn

Bij veel psychosomatische klachten die ik in de praktijk tegen kom valt mij op dat triggerpoints een grote rol spelen. Naast de pijnklachten, zoals rug-, nek-, schouderpijn valt ook te denken aan andere klachten zoals tintelingen in de armen of benen, spanningshoofdpijn, duizeligheid, druk op de borst en peesklachten, zoals RSI en achillespees klachten.

Wanneer er sprake is van sterk aanwezige pijn of klachten, dan wil bijna iedereen gewoon eerst minder pijn of last hebben, voordat men verder wil kijken. Dat is logisch want de pijn of klacht vraag alle aandacht.

Door de snelle effecten van triggerpointmassage kan dit snel bereikt worden. Door de mogelijkheden om zelfmassage aan te leren (vaak met hulpmiddelen) ontstaat er een vergrote controle op de klachten. Wanneer de ergste pijn of last gezakt is, dan ontstaat er vanzelf ook meer aandacht om te kijken naar factoren die meespelen bij het ontstaan van de triggerpoints. Als daar bijvoorbeeld stress of angst een rol in spelen, dan kan met psychosomatische fysiotherapie gekeken worden hoe u het beste kunt voorkomen dat de triggerpoints terugkomen.

Daarnaast ben ik als psychosomatisch fysiotherapeut gespecialiseerd in specifieke ontspanningsoefeningen, waarmee triggerpoints kunnen genezen.

bronnen:
1: www.triggerpointtherapie.com
2: Handboek triggerpointtherapie, verminder zelf pijnklachten: Clair Davies. april 2009