Rug-, nek- en schouderklachten

Rug-, nek- en schouderklachtenRugklachten, nekklachten, schouderklachten zijn klachten die veel voorkomen en waarbij fysiotherapie een goede bijdrage kan leveren aan het herstel. Deze drie klachten staan dan ook met recht bovenaan in de top 10 klachten waarmee mensen zich bij de fysiotherapeut melden.

Bij het ontstaan en voortbestaan van deze klachten spelen een enorme veelheid aan factoren mee. Factoren die meespelen kunnen liggen in het gebied van:

  • Erfelijkheid: komt het in de familie voor?
  • Lichaamsstructuren: Hoe is je bouw, is er een ontsteking of schade of ziekte?
  • Pijn: Wat is de mate en het karakter van pijn?
  • Psychologische: Is er sprake van stress of belastende emoties?
  • De sociale omgeving:  Zijn er teveel eisen in de privé of werkomgeving?
  • Het gedrag: Hoe men omgaat met de klachten.. Worden veel activiteiten vermeden, wordt er rekening gehouden met de klacht?

Beloop:

De meeste acute rug-, nek- en schouderklachten herstellen binnen 2-3 weken vanzelf, bij rust afgewisseld met gedoseerd bewegen.

Er zijn een aantal factoren die de kans om blijvende pijnklachten te ontwikkelen vergroten. Naast biomedische factoren zoals ernst van de pijn, ernstige zenuw uitval en ernstige ziektes zijn het vooral de psychosociale factoren die in sterke mate voorspellend zijn voor het chronisch worden van klachten.

Waar aanwezig is het belangrijk deze factoren vroegtijdig te bespreken om te voorkomen dat de klachten blijvend worden. Uw hulp en meedenken hierin is erg belangrijk. Wanneer u zelf vaak last heeft van rugklachten dan kan het nuttig zijn om te kijken welke factor bij u uit balans is. Want vaak is de balans ergens niet optimaal.

Is er teveel belasting van de rug, nek of schouders? en waar ligt dit in? Is er teveel spierspanning of een te belastende werkhouding, is er sprake van te weinig rust om te herstellen of te weinig gezonden activiteit om in een gezonde houding te blijven.

Psychosomatische fysiotherapie:

Als psychosomatisch fysiotherapeut heb ik naast mijn fysiotherapeutische expertise ook vaardigheden om de psychologische en sociale factoren mee te nemen.

Triggerpoint massage, myofasciale therapie, werkergonomie adviezen, gewrichtsmobilisatie en oefeningen gaan samen met ontspanning, stressvermindering en lichaamsbewustwording.

Strakke spieren worden losgemaakt en jij leert hoe je ze ook los kunt houden. De spieren die nodig zijn voor een stabiele houding worden getraind en er wordt geleerd hoe je in een opgerichte houding kunt ontspannen. Pijn wordt verminderd met bijvoorbeeld triggerpoint massage waardoor er ruimte in je lichaam ontstaat. Maar ook wordt gekeken hoe je ruimte voor rust in je dag kunt maken, zodat klachten kunnen herstellen.

Bij nek-, schouder- of rugklachten zie je soms ook een angst of spanning ontstaan om weer te gaan bewegen. Dit ontstaat vaak wanneer activiteiten afgestraft worden met meer pijn of vermoeidheid. Het lichaam wordt dan bang om na het belasten weer pijn of een letsel te krijgen. Als gevolg kun je steeds meer activiteiten gaan vermijden.

Angst en spanning putten je sneller uit en versterken ook de pijngevoeligheid. Het gebied waarin je vermijd te bewegen raakt in ongebruik, waardoor de belastbaarheid lager wordt. Samen kunnen we met een geleidelijke gedoseerde opbouw weer in beweging brengen, waardoor er weer vertrouwen en ontspanning ontstaat in je nek, schouder of rug (graded exposure).

Een interessant filmpje om je pijn beter te gaan begrijpen is: Begrijp de Pijn.