Nieuws verzekeringen

Verzekerings advies voor volgend jaar:

Ik zelf raad aan: Restitutiepolis bij Delta Lloyd, OHRA, ONVZ, PNO, ASR Amersfoortse.
Ik vind redelijk ok: DSW, CZ, Salland en Holland Zorg, De Friesland
Ik raad af: budget polissen, natura- en restitutiepolissen bij Achmea, Agis, Interpolis, Unive, VGZ, OZF, FBTO, ASR Ditzo, Menzis.

Mocht je behandelingen bij mij vergoed willen krijgen onder alternatieve therapie. Kijk dan voor een passende zorgverzekeraar voor jou op de Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeorienteerde (Psycho) therapie (SBLP).

Mocht je zelf willen uitzoeken bij je verzekeraar hoeveel ze vergoeden voor behandelingen bij mij? Vraag dan naar hoeveel ze vergoeden in percentage en over welk exacte bedrag (marktconform, gecontracteerd of maximale Nederlandse Zorg Autoriteit tarief) uit de aanvullende verzekering voor een behandeling psychosomatische fysiotherapie (prestatiecode 1750). Deze vraag heb ik aan bijna alle zorgverzekeraars gesteld en mijn bovenstaande advies is daarop gebaseerd.

Let op sommige restitutiepolissen, zoals die van Achmea en Menzis vergoeden alleen 100% van een marktconform tarief als het om zorg uit de basisverzekering (AWBZ) gaat en niet bij zorg uit de aanvullende verzekering. Omdat de behandeling van de meeste klachten onder de aanvullende verzekering vallen, heb ik ook de restitutiepolissen van deze zorgverzekeraars af geraden.


Eigen risico:

Voor veel mensen is het ingewikkeld hoe het nu precies zit met het eigen risico bij fysiotherapie. Kort gezegd. Over fysiotherapeutische zorg uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Alleen over fysiotherapeutische zorg die valt onder een chronische indicatie en uit de Algemene Wet Bijzondere ziektekosten (AWBZ) vergoed wordt, geldt een eigen risico. Dit eigen risico geldt pas na de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering, want na de eerste 20 valt het pas onder de AWBZ. Voor meer info.


ZorgverzekeraarsConsument misleid met aanvullende zorgpolis

Nederlanders worden massaal op het verkeerde been gezet door hun zorgverzekeraar. Veel consumenten besluiten een aanvullende polis af te sluiten nu fysiotherapie uit het basispakket verdwijnt en de tandartstarieven worden vrijgegeven. Ze doen dit in de veronderstelling dat in ruil voor een forse premie alle kosten worden vergoed en ze een onbeperkt aantal behandelingen krijgen. In de praktijk valt dit tegen, zo blijkt na een rondgang van de Telegraaf langs fysiotherapeuten.

Zo mogen fysiotherapeuten van zorgverzekeraars maar een maximaal aantal behandelingen geven, hoewel in veel van de aanvullende zorgpolissen staat dat verzekerden ’onbeperkt recht hebben op medisch noodzakelijke fysiotherapie’.

Bij verzekeraar Achmea en bij Zorg en Zekerheid mag niet meer dan 10%worden afgeweken van een gemiddelde van de circa 8,13 behandelingen voor de niet-chronisch zieken, laat een fysiotherapeut weten.

Worden de gemiddelden overschreden, dan komen controleurs bij de fysiotherapeuten op bezoek om te kijken of er wel ’doelmatig’ wordt gewerkt. Wie binnen het gemiddelde blijft, wordt beloond: zorgverzekeraars geven fysiotherapeuten die zich houden aan de behandelgemiddelden hogere tarieven.

bron: Telegraaf.nl


Toelichting praktijk HersteldeBalans

In mijn praktijk wil ik mij richten op kwaliteit. Ik probeer zo efficient mogelijk te werken. Tegelijk wens ik het aantal behandelingen te geven dat noodzakelijk is voor het herstel. Dit is soms wat langer als het om wat meervoudige klachtenbeelden gaat, zoals burnout, angstklachten of psychosomatische klachten. Ik wil me hierbij niet laten leiden door de druk vanuit verzekeraars.

Het is een behoorlijke tijds- en energiebelasting om een verzekeringscontrole te doorlopen. Met dit drukmiddel beperken sommige verzekeraars mij in de vrijheid om het aantal behandelingen te geven dat nodig is voor een persoon om weer in balans te komen. Om die reden heb ik ervoor gekozen vanaf 2016 geen contracten meer te tekenen. Hierdoor ontstaat er ruimte om op kwalitatieve wijze te werken van uit de kracht van praktijk, namelijk met zorg voor de mens als geheel, zo effectief als mogelijk, te werken aan het herstel van de balans.

Door de aansluiting bij de Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeorienteerde (Psycho) therapie (SBLP) en het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ) kan de zorg gelukkig wel bij meerdere (ook niet gecontracteerde verzekeraars) vergoed worden als alternatieve zorg.