Myofasciale therapie helpt de spierketens in balans te brengen

Myofasciale therapie helpt de spierketens in balans te brengenDe afgelopen jaren wordt de myofascia en zijn functie als een belangrijke verbindende structuur in het lichaam steeds meer onderkent. Myofasciale behandeltechnieken en analyses die uitgaan van de myofascia en de met elkaar verbonden spierketens zijn dan ook vernieuwend en interessant.

Wat is de myofascia?

Het lichaam is opgebouwd uit verschillende lagen en structuren. Zo is er de huid, de onderhuid, het spiervlies, de spier, de botten enzovoort. De verbindingen tussen de verschillende lagen heet fascia. Je zou het kunnen zien als beweegbare lijm/elastiekjes die de lagen en structuren met elkaar verbinden. Elk weefsel in het lichaam heeft zijn fascia. De myofascia vormt het spiervlies en de verbindingen met de spiervezels, de pezen en botten. De myofascia omgeeft individuele spieren maar scheid ook hele spiergroepen en verbind spierketens. De fascia is zeer rijk aan gevoelszenuwen en speelt een belangrijke rol in het houdings en bewegingsgevoel en bij pijn. Niet alleen spieren, maar ook de fascia kan aanspannen en bepaald daarmee de losheid of stijfheid van het lichaam.

Wat zijn spierketens?

Vroeger werden spieren als losse structuren bestudeerd. Zo had je de biceps in de arm of de hamestring in je been. De spieren zijn echter samen met de myofascia in ketens (anatomy trains ofwel de anatomische treinen) met elkaar verbonden. Zo vormt een achterste spierketen een verbinding van je tenen langs de achterkant van je lichaam met je hoofd. Deze keten helpt je om jezelf op te richten. Een voorste spierketen loopt aan de voorkant van je lichaam van je tenen tot je hoofd en voorkomt dat je niet achterover valt. Je kunt deze ketens zien als verstagingen bij een zeilboot/euromast die zorgen dat de mast recht op blijf staan. De kijk op spieren vanuit deze spierketens wordt gelukkig tegenwoordig steeds meer eigen aan de fysiotherapie. Bij praktijk HersteldeBalans bekijk ik uw lichaam onder andere vanuit deze spierketens.

Myofasciale therapieMyofasciale therapie:

Myofasciale Therapie richt zich op het los en soepel maken van de te strakke myofasciale structuren. Tevens richt het op het soepeler glijden van de spiergroepen en ketens ten opzichte van elkaar en het sturen van de spieren naar een gezondere aanspanrichting. Door milde diepe weefsel massage (rolfing) terwijl jijzelf de spier aan- en ontspant, wordt de spier en de fascia losser. Er ontstaat meer ruimte en doorstroming. Wanneer via rolfing de spierketens behandeld worden dan kan je houding en je bewegen verbeterd worden. Je lichaam komt meer in balans.

Behandeling volgt op een nauwkeurige analyse van je houding en het bewegen. Er wordt gekeken waar spierketens te strak zijn en de houding en het bewegen uit balans brengen. Dit gebeurd volgens speciale onderzoekstechnieken die door Thomas Myers ontwikkeld zijn (de myofasciale meridianen). Behandeling kan gecombineerd worden met triggerpoint massage of medische taping.

Middels een meerdaagse scholing (anatomy trains I & II) en een grondige zelfstudie heb ik mij deze behandelmethode (alleen oppervlakkige spierketens) eigen gemaakt. De technieken helpen mij het lichaam waar nodig meer ruimte, ontspanning en beweegingsmogelijkheid te geven en de houding meer in balans te brengen.