Acceptance & Commitment Therapie

Acceptance & Commitment TherapieDit is een benaderingswijze die gericht is op het omgaan met chronische pijn en beperkingen.

Acceptatie en Commitment Therapie gaat over:

  • Acceptance: de acceptatie van de aanwezigheid van klachten en beperkingen, zoals die er nu zijn.
  • Commitment: Het toeleggen op en je inzetten voor belangrijke persoonlijke waarden. 

Chronische klachten:

Chronische klachten kunnen vaak door hun aanwezigheid sterk het dagelijks leven gaan bepalen. Je leven kan dan in het teken gaan staan van de strijd met en frustratie rondom het hebben van pijn en klachten. Deze ongewenste pijn en klachten confonteren vaak voordurend met de onmogelijkheden om dingen te doen die u wilt omdat bijvoorbeeld de vermoeidheid te groot is.

In de praktijk merk ik vaak dat deze strijd of frustratie teveel energie kost en de stemming beinvloedt.

Wanneer deze strijd teveel energie en aandacht gaat kosten, dan krijgt het eigenlijk te veel macht. De klacht (pijn, vermoeidheid of beperkingen) zijn dan de baas over uw leven geworden.

De baas over chronische klachten:

Beter voor uw gezondheid is dat u zelf de baas bent over uw klachten.

De Acceptatie en Commitment benadering is hierop gericht. Niet vanuit de klachten en beperkingen, maar vanuit wat voor u waardevol is, wordt gekeken hoe u deze waarden kunt bereiken.

Belangrijk daarbij is eerst de acceptatie dat de klachten er nu eenmaal zo zijn. Vanuit die acceptatie kan men zich gaan richten op de mogelijkheden om naar de eigen waarden het leven inhoud te geven.

Psychosomatische fysiotherapie:

De psychosomatisch fysiotherapeut kan u enerzijds helpen bij het proces van acceptatie en anderzijds om het optimale te doen om zo gezond en voldaan mogelijk te leven.

Acceptance en commitment is een basis benadering van omgang met uw chronische klachten. Voor het verbeteren van de acceptatie en het voelen van wat men belangrijk vindt, wordt veel gebruik gemaakt van oefeningen uit de mindfullness of hartcoherentie.
Om te bereiken wat u wilt is soms een conditieverbetering nodig. Deze kan opgebouwd worden met gerichte training.

ACT is vooral gericht om zelf weer de baas te worden over uw gezondheid. Natuurlijk gaat dit samen met het zoeken naar concrete dingen die u kunt doen om uw chronische pijn of klachten te verminderen.

In samenwerking met Psychfysio is het nu ook mogelijk om een door Praktijk HersteldeBalans begeleide internet zelfhulptraining te volgen in Acceptance en Commitment.